MENÜ


Lakosság

A város lakossága kb. 65 000 fő, amellyel a kilencedik legnépesebb svájci város. A hivatalos nyelv az olasz. A lakosság 68%-a római katolikus, 5%-a protestáns, 5%-a konfesszionista, 5%-a ortodox, 4%-a muzulmán, 14%-a egyéb vallású.

Közlekedés

A város megközelíthető közúton Bázel vagy Zürich felől a Gotthárd-alagúton keresztül az A2-es autópályán, München felől az A2-esbe csatlakozó A13-as autópályán vagy Milánó felől az A2-esbe csatlakozó A9-es autópályán. Lugano vasútállomása a Svájci Államvasútak Észak- és Dél-Európát összekötő vonalán helyezkedik el. Légi úton Európából a Darwin Airlines repülőgépei szállítják az utasokat a város repterére.

Látnivalók

Piazza Riforma: itt található a Városháza, valamint a Palazzo Riva, amely valaha a pretorionak, a város vezetőjének hivatalának adott otthont.
A környékbeli hegyek: a Monte Bré (925 m), és a Monte San Salvatore (915 m). Mindkettő csúcsa megközelíthető siklóvasúttal.

Múzeumok

Museo dArte Moderna – Modern művészetek múzeum
Museo delle culture extraeuropee – Európa Múzeumot
Museo cantonale darte – Kantoni művészeti múzeum
Fondazione Aligi Sassu e Helenita Olivares – Aligi Sassu és Helenita Olivares Alapítvány
Museo storico – Történeti Múzeum
Museo cantonale di storia naturale – Kantoni Természeti Múzeum
Museo doganale svizzero – Vámmúzeum
Museo civico di belle arti – Városi Művészeti Múzeum
Museo Wilhelm Schmid – Wilhem Schmid Múzeum
Galleria Gottardo – Gottardo Galéria

Templomok

Cattedrale San Lorenzo: az épület a XIII-XVI. század között épült, kivéve reneszánsz homlokzatát, amely 1517-ben született.
Chiesa Santa Maria degli Angioli: 1515-ből származó templom, a hozzá tartozó egykori minorita kolostor ma szálloda. A templomot Leonardo da Vinci egy tanítványának, Bernardino Luininek freskói díszítik.

Sport

Jéghokicsapat: HC Lugano
Futballcsapat: AC Lugano


 

Asztali nézet