MENÜ


Fekvése
A Luzerni-tó (Vierwaldstatti-tó) északnyugati végénél fekszik. A Luzernt körülvevő Pilatus és Rigi hegyek, valamint a tó festői szépsége korán, már 1840-től a turizmus fellegvárává emelte a várost. Több más híd mellett a világ legrégebbi fedett fahídjai, a Kapellbrücke és a Spreuerbrücke hidak kötik össze az óvárost (északi rész) és az újvárost (déli rész).
A város 24,15 négyzetkilométeres területének 60,4%-a lakóterület; 11,6%-a mezőgazdasági zóna és 25,9%-a erdő. 

Látnivalók

Kapellbrücke (fahíd víztoronnyal, a város legfőbb látványossága)
Mivel a várost kettészeli a Reuss, több híd is épült. A leghíresebb az 1332-es építésű, 170 méter hosszú Kapellbrücke, amely a világ legidősebb fedett fahídja. A híd nagy része 1993-ban leégett, de mivel 1960-ban renoválták és minden elemét gondosan regisztrálták, a tűzvész után rekonstruálni tudták. A homlokzatán lévő, háromszög alakú, középkori festmény viszont menthetetlenül odaveszett. A híd közepén található Luzern egyik ismertetőjele, a nyolcszögletű alapra épült víztorony. A híd és a torony a város védelmi vonalának részét képezte, ezért a torony oldalán magasabbak a korlátok.
Altstadt (Óváros)
Rathaus (Városháza) épült 1602–1604 között, neoreneszánsz stílusban parasztházas tetővel
Spreuerbrücke (híd)
Museggmauer és Museggtürme (Az északi védelmi vonalat alkotó városfal és az őrtornyok az 1350–1403 intervallumban épültek.)
Löwendenkmal (Oroszlánemlékmű) (Bertel Thorvaldsen, 1819)
Nadelwehr (1860)
Matthäuskirche – neogótikus templom
Jesuitenkirche – barokk stílusú jezsuita templom
Hofkirche – a legjelentősebb reneszánsz templom Svájcban
Peterskapelle – kápolna
Gotthardgebäude – neoreneszánsz épület

Múzeumok

Verkehrshaus der Schweiz – közlekedési múzeum. A legnagyobb és a legtöbbet látogatott múzeum Svájcban. Nagy gyűjteménye van mozdonyokból, autókból, hajókból és repülőgépekből. Tartalmaz továbbá egy IMAX-mozit, egy nagy planetáriumot és egy 200 m²-es légifotó-térképet Svájcról, amelyre rá szabad lépni.
Bourbaki-Panorama – a világ legnagyobb panoráma körképe (Edouard Castres, 1881)
Richard-Wagner-Museum – Richard Wagner szobái és klasszikus hangszerekből álló gyűjteménye egy idillikus vidéki házban. Rendszeresen rendeznek zenei és költészeti esteket.
Sammlung Rosengart – Pablo Picasso és Paul Klee munkái.
Picasso-Museum – Kézi rajzok és grafikák a Rosengart gyűjteményből.
Hans Erni Museum – A híres luzerni festő, Hans Erni múzeuma a fent említett Verkehrshaus-ban található.
Kunstmuseum Luzern – Művészeti Múzeum
Alpineum Luzern – 3D-Alpok-Panoráma/Dioráma
Gletschergarten – Közvetlenül az oroszlánemlékmű mellett található. Luzern területét mutatja be a Würm-glaciálisban 20 000 évvel ezelőtt illetve szubtrópusi éghajlattal 20 millió évvel ezelőtt.
Historisches Museum – A Történeti Múzeum, mely elevenen és testközelből mutatja be a történelmet.
Naturmuseum Luzern – Középsvájc állat- és növényvilágát mutatja be.

Közlekedés

A Svájci Szövetségi Vasút (röviden SBB), a Zentralbahn és a BLS AG szolgáltat vasúti közlekedést távolsági, regionális és S-Bahn tekintetében. Közúti szolgáltatást nyújt buszokkal a Verkehrsbetriebe Luzern, az Auto AG Rothenburg, a Rottal AG és a Postauto. A környező községek viszonylatában vízi személyszállítással a kerekes gőzhajóiról híres SGV foglalkozik. Ezek a vállalkozások mind Luzern város és Luzern régió megbízásából működnek.

 

Asztali nézet